21. 11. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Masový guláš je tradiční české jídlo plné chuti a lahodných příchutí. Naše receptura vám ukáže, jak připravit tento oblíbený pokrm krok za krokem. Zvolte kvalitní maso, sýrový gulášový základ a bohatou směs koření, abyste dosáhli autentického a výrazného chuťového zážitku. Vařte pomalu a dlouho, abyste docílili, že se maso rozplývá na jazyku. S přidáním kousků cibule, papriky a česneku vytvoříte skvělou konzistenci a lahodnou omáčku. Podávejte s knedlíky nebo bramborovým pyré a vychutnejte si skvělou chuť tohoto masového guláše. Připravte tento klasický český recept a udělejte radost svým blízkým.
Suroviny:
- 1 kg hovězího masa (plec, lýtko)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 papriky
- 2 rajčata
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce mleté pálivé papriky (podle chuti)
- sůl, pepř
- olej na smažení
Postup:
- Maso nakrájíme na menší kostky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na drobné kousky. Papriky a rajčata omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
- V hrnci rozpálíme olej a na něm osmažíme cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidáme maso a opečeme z každé strany, aby získalo krásnou hnědou barvu.
- Přisypeme mletou sladkou a pálivou papriku, promícháme a necháme chvíli restovat.
- Přidáme na kousky nakrájené papriky a rajčata, osolíme a opepříme podle chuti.
- Zalijeme vodou tak, aby masa bylo právě překryté.
- Vše promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme vařit na mírném ohni přibližně 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Guláš podáváme s knedlíky, houskovým knedlíkem nebo chlebem.