17. 11. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Empanadas de masa criolla, také známé jako argentinské kapsy plněné masem, jsou tradiční a chutné pokrmy, které vás ohromí svou jedinečnou chuťí a texturou. Naše receptura vám umožní vytvořit tyto slastné empanadas s vynikající domácí plněním a křehkou plechovkovou kůrkou. Od prvního kousnutí se budete cítit přeneseni přímo do argentinské kuchyně. Vyzkoušejte tento recept dnes a potěšte své chuťové buňky tímto lahodným jídlem!
Suroviny
- 500g pšeničné mouky
- 150g másla
- 1 vejce
- 1/2 hrnku vody
- 1 lžička soli
- 500g mletého masa (hovězí, vepřové nebo drůbeží)
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 rajče, oloupané a nakrájené na malé kousky
- 1/2 hrnku hovězího vývaru
- 1 lžička kuminu
- 1 lžička papriky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte nakrájené máslo a rozetřete ho do mouky prsty, dokud nevznikne drobivá konzistence.
- Přidejte vejce a postupně přilévejte vodu, přitom mícháním těsto spojte. Mělo by být hladké a nelepivé.
- Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte odpočinout v lednici přibližně 30 minut.
- Na pánvi osmažte mleté maso spolu s cibulí a česnekem, dokud maso není zcela propečené a cibule zesklovatí.
- Přidejte nakrájené rajče, hovězí vývar, kumin, papriku, sůl a pepř. Vařte na středním ohni asi 10 minut, dokud se omáčka zahustí.
- Vzdejte těsto na pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi 3-5 mm a pomocí sklenice nebo formičky vykrojte kruhy.
- Na každý kruh položte lžičku masové směsi a přeložte těsto na půlku, takže vznikne půlměsíc. Okraje těsta stlačte prsty, aby se uzavřely.
- Pokládejte empanadas na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Podávejte teplé jako předkrm, hlavní jídlo nebo s dipem.