16. 11. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Dopřejte si luxusní pochoutku s naším receptem na pečenou kachnu s knedlíkem. Tato tradicionální česká specialita vás okouzlí svým bohatým a plným chutí. Křupavá a šťavnatá kachna s jemnou kořeněnou kůží se perfektně hodí k lehkým a nadýchaným knedlíkům. Připravte si tento pokrm doma a překvapte své blízké výjimečnou večeří. Recept je snadný na přípravu, ať už jste zkušený kuchař nebo začátečník. Vaše chuťové pohárky budou nadšené tímto lahodným jídlem!
Suroviny
- 1 kachna
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- majoránka
- olej
- 600 g hladké mouky
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 1 kostka droždí
- sůl
Postup
- Kachnu očistěte a zbavte vnitřností, důkladně ji opláchněte. Osolte, opepřete a na několika místech jemně našpikujte stroužky česneku.
- Cibuli a mrkve oloupejte a nakrájejte na větší kousky.
- Vezměte si větší pekáč, do kterého dáte najemno nakrájenou cibuli a mrkev. Na zeleninu uložte kachnu a přidejte trochu vody.
- Předehřejte troubu na 180°C a kachnu pečte zhruba 2,5 hodiny. Pravidelně ji oplachujte výpekem a obracejte na obě strany. Poslední půl hodiny pečení zapněte funkci gril nebo horkovzduch pro získání křupavé kůrčičky.
- Během pečení kachny připravte knedlíky. Rozdrobte droždí do mísy, přidejte lžíci mouky a rozehřáté mléko. Promíchejte a nechte 10 minut odpočinout.
- Přidejte zbývající mouku, vejce a sůl. Vypracujte těsto, přikryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 30 minut.
- Měkké těsto rozprostřete na vál a vyválejte na tloušťku cca 2 cm. Pomocí hrnečku nebo vykrajovače vytvarujte knedlíčky, které dejte vařit do osolené vroucí vody. Vařte přibližně 10-15 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
- Opečenou kachnu vyjměte z trouby, nechte ji chvíli odpočinout a poté rozporcujte. Servírujte s domácími knedlíky a dochuťte majoránkou.
- Dobrou chuť!