16. 11. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si dechberoucí chuť Kari masálové rýže s naším jednoduchým receptem. Tato exotická a aromatická rýže je plná kořeněných a pikantních přísad, jako je kari prášek a koriandr, které vyvolají explozi chutí ve vašem jazyku. S naším podrobným návodem na přípravu získáte jemnou a lahodnou rýži, která se skvěle hodí jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masovým či zeleninovým pokrmům. Sledujte náš krok za krokem průvodce a přineste si do své kuchyně tu nejlepší indickou chuť!
Suroviny
- 250 g basmati rýže
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce kari masála
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 červená paprika
- 1 mrkev
- 100 g hrášku
- 200 ml kokosového mléka
- olej na smažení
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Rýži důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, dokud není voda čistá.
- V hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte rýži podle návodu na obalu. Poté ji sceděte a nechte odstát.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm na drobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
- Přidejte kari masálo, kurkumu, kmín a koriandr a promíchejte, aby se koření rozpustilo ve směsi. Smažte asi 1-2 minuty, dokud se vůně koření neuvolní.
- Přidejte na kostky nakrájenou papriku, na plátky nakrájenou mrkev a hrášek a smažte asi 5 minut, dokud zelenina není měkká.
- Přidejte uvařenou rýži a dobře promíchejte, aby se koření a zelenina rovnoměrně rozložily.
- Přilijte kokosové mléko a pokud je třeba, dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Povařte asi 5 minut, dokud se všechny chutě propojí a rýže je teplá.
- Servírujte teplou kari masálovou rýži jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či zelenině.