15. 11. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Červená omáčka z rajčat je chutný a jednoduchý recept, kterým můžete oživit svá jídla. Tato omáčka je vyrobena z čerstvých rajčat, která jsou smažena s cibulí, česnekem a dalšími aromatickými bylinkami. Výsledkem je lahodná omáčka s bohatou chutí a svěžími rajčaty. Tato omáčka je ideální jako příloha k těstovinám, rýži nebo jako základ pro pizzu. S touto červenou omáčkou z rajčat se snadno stane každé jídlo výjimečným.
Suroviny:
- 500 g červených rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Rajčata omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme je na menší kousky. Odstraníme tvrdá jádří.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme cibuli. Smažíme na středním ohni, dokud cibule nezezlátne.
- Přidáme česnek a rajčata a smažíme ještě dalších 5 minut.
- Přisypeme cukr, oregano, sůl a pepř. Pořádně promícháme.
- Omakotvaříme na středním ohni zhruba 15-20 minut, dokud rajčata nezměknou a omáčka nezhoustne.
- Pokud je omáčka příliš kysele, můžeme přidat trochu cukru.
- Ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Omáčku můžeme podávat teplou nebo studenou jako přílohu k masu, těstovinám nebo pečivu.