15. 11. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí na smetaně s omáčkou – Skvělý recept na lahodnou a bohatou večeři. Hovězí maso se peče do křupava a následně se podává s lahodnou smetanovou omáčkou plnou aromatických bylinek. Tento chutný pokrm je jednoduchý a rychlý na přípravu, ideální pro večer, kdy chcete svoji rodinu potěšit výjimečným jídlem. Vyzkoušejte tento recept, a budete nadšeni jeho vynikající chutí a jednoduchostí přípravy.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (nejlépe hovězí svíčková)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání (30% tuk)
- 50 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hořčice
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Krájejte hovězí maso na tenké plátky
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemné kousky
- Vejte olej do hluboké pánve a zahřejte ho
- Přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud nezezlátne
- Přidejte hovězí maso do pánve a osmažte z obou stran, dokud není zlatavé
- Přidejte sůl, pepř a hořčici, promíchejte
- Přidejte mouku a smažte, dokud se nezačne lehce hnědnout
- Postupně přidejte smetanu a vývar, neustále míchejte, dokud omáčka nezhoustne
- Pokud je omáčka příliš tlustá, přidejte trochu vody nebo vývaru
- Omáčku nechte povařit asi 5 minut na mírném ohni, aby se chutě propojily
- Servírujte hovězí na smetaně s omáčkou s rýží nebo bramborovým pyré