15. 11. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Rajčatový hummus s česnekem je lahodná a zdravá nádobka plná chutí. Tento recept kombinuje čerstvé rajčata s vellutovou konzistencí a intenzivním aroma česneku. Hummus je bohatý na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky, které dodají vašemu jídlu potřebnou výživu. S tímto jednoduchým a rychlým receptem si připravíte dokonalý dip na oslavu chutného a zdravého jídla. Vyzkoušejte rajčatový hummus s česnekem a užijte si osvěžující kombinaci chutí!
Suroviny
- 1 konzerva cizrny (400 g)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce tahinové pasty
- ¼ šálku čerstvého citronového šťávy
- ¼ šálku slunečnicových nebo sezamových semen
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky mleté papriky (sladké nebo pálivé, podle chuti)
- ½ lžičky mletého pepře
- 3 střední rajčata, oloupaná a nakrájená na malé kousky
- 1/4 šálku čerstvé petrželky nebo koriandru, nasekaného
Postup
- V eklektickém mixéru rozmixujte cizrnu, česnek, olivový olej, tahini pastu a citronovou šťávu, dokud nevznikne hladká pasta. Zastavte mixér a struček oškrábejte kašičkou dolů z stěn, pokud je to potřeba.
- Přidejte slunečnicová nebo sezamová semena, sůl, kmín, papriku a pepř a znovu rozmixujte, dokud nejsou všechny ingredience dobře smíchány.
- Přidejte nakrájená rajčata a petrželku nebo koriandr a ještě jednou krátce promixujte, jen aby byly rajčata rovnoměrně rozložena v celém hummusu.
- Humus přelijte do misek a podávejte s kousky chleba nebo s plátky zeleniny jako dip. Mohli byste také posypat vrch hummusu olivovým olejem a posypat ho nasekaným petrželkou nebo koriandrem pro zdobení.