15. 11. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Vegetariánská rajčatová polévka je lahodný a zdravý recept, který se hodí pro všechny vegetariány a milovníky rajčat. Tato polévka je plná chuti a obsahuje bohaté množství zdravých látek. S využitím čerstvých rajčat, zeleniny a bylinkového koření vytvoříte výbornou a osvěžující pokrm, který si zamilujete. Navíc je recept jednoduchý a rychlý na přípravu. Přidejte do svého jídelníčku tuto vynikající vegetariánskou rajčatovou polévku a dopřejte si zdravý a plnohodnotný oběd či večeři.
Suroviny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g rajčat
- 1 mrkev
- 1 zelená paprika
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 l rajčatového protlaku
- 500 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky (např. petrželka nebo bazalka) – optionálně
Postup
- Cibuli a česnek nadrobno pokrájejte.
- Rajčata oloupejte a pokrájejte na menší kousky.
- Mrkev a papriku oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a osmahněte dozlatova.
- Přidejte rajčata, mrkev a papriku. Osolte a opepřete podle chuti.
- Míchejte a vařte asi 10 minut, než se zelenina zjemní.
- Přilijte rajčatový protlak a zeleninový vývar.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte těsně pod bodem varu asi 20 minut.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami, pokud si přejete.