14. 11. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Houbový zelný guláš je lahodný a tradiční český recept, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Tento bohatý a přesto lehký pokrm kombinuje výraznou chuť hub a zelí, které jsou perfektně proloženy aromatickými bylinkami a kořením. Připravte si tento jednoduchý recept a nechte se unést jeho lahodností. Zelenina se krásně sladí a zjemňuje chutě, přičemž chuť hub dodává tomuto guláši šťavnatost a hloubku. Houbový zelný guláš je skvělou volbou pro všechny milovníky těchto ingrediencí. Nechte se okouzlit tímto chutným a sýtým jídlem, které vaše chuťové pohárky nadchne a ohromí!
Suroviny:
- 500 g hlivy ustricovité
- 1 hlávka kapusty
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce papriky
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř dle chuti
- 3 lžíce octa
- 100 ml smetany ke šlehání
- 400 ml vývaru
Postup:
- Hlivu očistíme a nakrájíme na plátky. Kapustu nastrouháme.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno.
- V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli s česnekem.
- Přidáme nastrouhanou kapustu a smažíme do změknutí.
- Přidáme hlivu a za stálého míchání smažíme asi 5 minut.
- Přidáme mouku, papriku, majoránku, kmín, cukr, sůl a pepř. Promícháme.
- Zalijeme octem, přidáme vývar a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a necháme vařit 30 minut.
- Přidáme smetanu a provaříme ještě dalších 5 minut.
- Hotový guláš podáváme s chlebem nebo bramborovou kaší.