14. 11. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Bún Bò Huế – lahodná vietnamská specialita plná exotických chutí. Tento tradiční jídlo je připravováno s kvalitními hovězími kostmi, citronovou travou a pikantními kořenovými příchutěmi. Vychutnejte si kus Vietnamu přímo na talíři s tímto autentickým receptem na Bún Bò Huế.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (buď líčka, hrudník nebo hovězí zadní)
- 400 g rýžových nudlí
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 1 palička citronové trávy
- 1 l hovězího vývaru
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce garnátové pasty
- 1 lžíce kari pasty
- 1 lžička mletého kajenského pepře
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce cukru
- sůl
- čerstvý koriandr a bazalka na dochucení
- limetky na podávání
Postup
- Na vývar si připravíme hrubou základnu z kousků cibule, česneku, zázvoru a citronové trávy. Vývar povaříme a necháme vařit nejméně hodinu na mírném ohni.
- Mezitím si připravíme nudle podle pokynů na obalu. Poté je scedíme a necháme stranou.
- Hovězí maso nakrájíme na tenké plátky.
- Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme maso, dokud nezezlátne.
- Přidáme garnátovou pastu, kari pastu, mletý kajenský pepř a promícháme.
- Přidáme vývar, rybí omáčku, cukr a osolíme podle chuti. Vaříme 30 minut, aby se všechny chutě propojily.
- Před podáváním vaříme nudle těsně před koncem vaření polévky. Scedíme je a nakrájíme na menší kusy.
- Hotovou polévku podáváme s nudlemi, čerstvým koriandrem a bazalkou. Do každé mise umístíme půlku limetky, ze které si host může vymačkat šťávu podle své chuti.