14. 11. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Vyprazdňte svou jídelníčku šťavnatou a výživnou zeleninovou polévkou s luštěninami. Tato lahodná polévka je plná zdravých ingrediencí – čerstvé zeleniny, aromatických bylinek a proteinově bohatých luštěnin. Nejenže tato polévka nabízí bohatou chuť, ale obsahuje i mnoho vlákniny a živin, což ji činí zdravou volbou pro celou rodinu. Připravte si tuto chutnou a vydatnou polévku v pohodlí své kuchyně a okusťte blahodárné účinky zeleniny spojené s výživnými luštěninami.
Suroviny
- 250 g směsi nadrobno nakrájené zeleniny (mrkev, petržel, celer, květák, brokolice)
- 100 g červené čočky
- 100 g sušených hrášků
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobení
Postup
- Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno.
- V hrnci zahřejte olivový olej a opékejte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte mletou papriku, mletý kmín a kurkumu a restujte dalších pár minut.
- Přidejte směs nakrájené zeleniny a smažte ji spolu s kořením asi 5 minut.
- Přidejte červenou čočku, sušené hrášky a zalijte zeleninovým vývarem.
- Dusíme polévku na mírném plameni přibližně 30-40 minut, dokud se červená čočka a hrášky nezměknou.
- Ochutnejte polévku solí a pepřem podle chuti.
- Po dovaření můžete polévku rozmixovat pomocí mixéru, nebo nechat zeleninu i celistvou, podle vašich preferencí.
- Servírujte polévku posypanou čerstvou petrželkou.