13. 11. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Cacio e pepe je tradiční italské jídlo, které se v překladu nazývá „sýr a pepř“. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše připravit tuto lahodnou a sýrovou pastu. S použitím kvalitních ingrediencí, jako je pecorino romano sýr a čerstvě namletý černý pepř, vytvoříte dokonale vyváženou a chutnou kombinaci. Sledujte tento recept a vaše jídlo bude připravené za chvilku. Přidejte trochu italského šarmu do své kuchyně s tímto jednoduchým, ale ohromujícím receptem na Cacio e pepe!
Cacio e pepe
Suroviny
- 300 g pásové těstoviny (nejlépe tagliolini nebo tonnarelli)
- 100 g pecorino sýra (nebo Parmezán), nastrouhaného
- 1 lžíce čerstvě mletého černého pepře
- Soľ podle chuti
Postup
- Ve velkém hrnci osolte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte těstoviny a vařte je podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente.
- V malé míse smíchejte nastrouhaný sýr a mletý pepř.
- Poté, co jsou těstoviny uvařené, odlijte vodu, ale nechte asi 1/2 šálku vařící vody na straně.
- Přidejte těstoviny zpět do hrnce a přidejte několik lžic vařící vody. Zamíchejte rychle a důkladně, aby se voda rovnoměrně rozložila po těstovinách.
- Postupně přidávejte směs sýra a pepře a míchejte, až se sýr zcela rozpustí a vznikne krémová omáčka.
- Případně můžete přidat více vařící vody, pokud se omáčka zdá příliš suchá. Míchejte až do požadované konzistence.
- Nakonec ochutnejte a přidejte případně soľ.
- Servírujte okamžitě a posypeme s extra nastrouhaným sýrem a pepřem podle chuti.