13. 11. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Chutnější a snadné jablečné masary, tradiční irácký dezert, který tě okouzlí svou sladkou a kořeněnou chutí. Navštiv naši webovou stránku a objev originální recept, který tě naučí, jak vyrobit tyto lahodné dezerty. Užij si kousíček Iráku bez cestování!
Suroviny
- 4 velká jablečná jablka
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g cukru
- 1 lžička skořice
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
- 200 g piškotových drobečků
- šťáva z 1 citronu
- 100 g rozinek
- 100 g jemně nasekaného sušeného ovoce (např. meruňky, fíky)
- 200 ml vody
Postup
- Jablka oloupejte, zbavte jablečného jádřince a nastrouhejte na jemném struhadle.
- V hrnci rozpusťte máslo a přidejte nastrouhaná jablka. Přidejte cukr, vanilkový cukr a skořici a promíchejte.
- Přidejte mleté vlašské ořechy, rozinky, sušené ovoce, piškotové drobečky a citronovou šťávu. Dobře promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
- Postupně přilévejte vodu a vařte směs asi 15 minut nebo dokud voda nesníží.
- Hotovou směs přeneste do dortové formy a dobře ji utlačte. Nechte vychladnout a poté vložte do chladničky na několik hodin, nejlépe přes noc.
- Po vychladnutí masary vyjměte z formy a nakrájejte na porce.
- Podávejte jako dezert s čajem nebo kávou.