12. 11. 2023
Autor: Eva Komárková
Parmigiana di melanzane.
zdroj: Recepty 24/7

Parmigiana di melanzane je tradiční italské jídlo, které se skládá z vrstev plátků lilků, sýra, rajčatové omáčky a bylinek. Tento chutný recept nabízí dokonalou kombinaci chutí a textur, přičemž se lilkům podaří zachovat jemnou chuť a krásnou křupavost. S jemnými vrstvami kvalitního sýra a aromatickou rajčatovou omáčkou získáte lahodnou pochoutku, kterou si můžete vychutnat jako hlavní chod nebo jako přílohu k italským pokrmům. Zkuste doma připravit Parmigiana di melanzane a dopřejte svým chuťovým buňkám pravou italskou nádičku!

Suroviny

  • 2 melanzane
  • 400 g strouhaného sýra (Parmezán nebo Mozzarella)
  • 400 ml rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ cibule
  • Olivový olej
  • Soľ
  • Čerstvý bazalkový lístek

Postup

  1. Nejprve předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Očistíme melanzane a nakrájíme je na tenké plátky. Každý plátek posolíme z obou stran a necháme 10 minut odležet, aby se šťáva vytékala.
  3. V mezičase rozehřejeme pánvi s olivovým olejem a zpěníme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek.
  4. Přidáme rajčatový protlak, osolíme dle chuti a necháme vařit na mírném ohni po dobu 15 minut.
  5. Mezitím opláchneme nakrájené melanzane pod tekoucí vodou a důkladně osušíme papírovým ubrouskem.
  6. Na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací mísy necháme postupně překrývat vrstvu melanzanových plátků. Každou vrstvu posypeme strouhaným sýrem.
  7. Na poslední vrstvu melanzanových plátků nalijeme připravenou rajčatovou omáčku a posypeme ji zbylým sýrem.
  8. Zapékací mísu nebo plech s melanzanou dáme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut nebo dokud nebude sýr na povrchu zlatavý a omáčka bublající.
  9. Po upečení necháme Parmigiana di melanzane pár minut vychladnout a servírujeme ozdobenou čerstvými bazalkovými lístky.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *