8. 11. 2023
Autor: Roman Žák
Lilek gratinovaný sýrem
zdroj: Recepty 24/7

Lilek gratinovaný sýrem je lahodné a jednoduché veganské jídlo, které zaručeně potěší i ty nejnáročnější gurmány. Křehké plátky lilku jsou lákavě obalené voňavým sýrovým přírodním dortem a pečené do zlatova. Tento recept je skvělým způsobem, jak využít sezónních lilků a přivést do vaší kuchyně nový, osvěžující zážitek. Nechte svůj chuťový aparát zaplápolat tímto fantastickým jídlem plným chuti a vůně.

Suroviny

  • 3 lilkové plody
  • 100 g sýra (například ementál nebo gruyère)
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Nejprve si připravíme lilky. Omyjeme je a nakrájíme na plátky tloušťky přibližně 1 cm.
  2. Plátky lilku smažíme na pánvi s trochou oleje dozlatova. Můžeme také použít gril.
  3. Mezitím si nastrouháme sýr.
  4. V misce smícháme vejce se smetanou. Přidáme strouhaný parmezán a prolisovaný česnek. Osolíme a opepříme podle chuti.
  5. Připravenou směs vlijeme do zapékací mísy.
  6. Na směs navrstvíme smažené plátky lilku a posypeme nastrouhaným sýrem.
  7. Gratinovaný sýr lilek pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut, nebo dokud sýr na povrchu nezezlátne.
  8. Hotový lilek gratinovaný sýrem podáváme ihned, nejlépe s čerstvým chlebem nebo jako přílohu k masu.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *