4. 11. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Chelo Kabab je tradiční íránské jídlo, které se skládá z grilovaných kousků masa (nejčastěji hovězího) servírovaných s bílou rýží a kořeněnou omáčkou. Tento recept vás naučí, jak připravit tyto šťavnaté masové kousky se správnými kořeními a jak perfektně uvařit rýži. Chelo Kabab je jednoduché jídlo, které se může stát oblíbeným pokrmem pro rodinné večeře nebo oslavy.
Suroviny
- 500 g jehněčího masa (nejlépe z kotlet)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky kurkumy
- ¼ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého kardamomu
- ¼ lžičky mletého kmínu
- ¼ lžičky mletého koriandru
- 2 lžíce jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Nařežte jehněčí maso a cibuli na menší kousky.
- V mixéru rozmixujte cibuli, česnek, sůl, pepř, kurkumu, skořici, kardamom, kmín, koriandr, jogurt a olivový olej, dokud nevznikne hladká pasta.
- Přidejte maso do pasty a důkladně jej promíchejte, aby se maso dobře okořenilo. Nechte marinovat minimálně 2 hodiny v lednici, ideálně přes noc.
- Zahřejte grilovací pánvičku nebo gril na střední teplotu.
- Na dřevěné špejle nebo bambusové tyčinky napíchněte kousky marinovaného masa.
- Grilujte špízové kousky maso přibližně 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou pevné a zlatavé.
- Servírujte chelo kabab s rýží, čerstvou zeleninou a jogurtem.