3. 11. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Italský těstovinový salát je lahodná a osvěžující pochoutka, která kombinuje těstoviny, zeleninu a olivy v chutném a lehkém dresingu. Tento recept je ideální pro milovníky italské kuchyně a je skvělým doplňkem na letní grilovačky nebo pikniky. Pestré barvy a bohaté chutě tohoto salátu pobaví vaše chuťové buňky a jeho jednoduchá příprava vám ušetří příliš mnoho času v kuchyni. Podávejte ho jako oddychový pokrm nebo jako hlavní jídlo a užijte si autentický italský gastronomický zážitek.
Suroviny
- 400 g širokých těstovin
- 200 g cherry rajčátek
- 150 g salámu
- 100 g sýru (např. mozzarella)
- 1 paprika
- 1 cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamikového octa
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička sušeného oregana
- Čerstvý basilikum podle chuti
- Sůl a pepř
Postup
- Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte těstoviny dle návodu na obalu. Odlejte a nechte vychladnout.
- Pokud používáte cherry rajčátka, nakrájejte je na poloviny. Salám, sýr, papriku a cibuli nakrájejte na menší kousky.
- V malé misce smíchejte olivový olej, balsamikový ocet, dijonskou hořčici a sušený oregano. Osolte a opepřete dle chuti.
- V míse smíchejte uvařené a vychladlé těstoviny, cherry rajčátka, salám, sýr, papriku a cibuli. Zalijte připravenou omáčkou a opatrně promíchejte.
- Před podáváním ozdobte čerstvým nasekaným bazalkem a případně posypejte dalším sýrem.
- Servírujte jako hlavní jídlo nebo přílohu, ideálně chladěné.