31. 10. 2023
Autor: Petr Kolář
Kimchi – tradiční korejská fermentovaná zelenina
zdroj: Recepty 24/7

Kimchi je tradiční korejská fermentovaná zelenina plná chutí a prospěšných látek pro zdraví. Tento recept vám ukáže, jak snadno si ji můžete připravit doma. S použitím čerstvých zelenin a tradičních korejských ingrediencí, jako je chilli pasta gochujang a rybí omáčka, získáte autentickou chuť a vůni kimchi. Připravte si doma tento bohatý zdroj probiotik a povzbuďte svůj imunitní systém.

Suroviny:

  • 1 hlávka čínského zelí
  • 4 mrkve
  • 1 ředkvička
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 4 lžíce soli
  • 2 lžíce korejské čili pasty gochujang
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 2 lžíce rybího masa
  • 1 lžička cukru
  • 2 cibule
  • 1 jablko
  • 2 lžíce ryze

Postup:

  1. Na začátku si připravte všechny suroviny. Čínské zelí nadrcením naružte na menší kusy, mrkev nastrouhejte, ředkvičku nakrájejte na tenké plátky. Česnek a zázvor nasekejte na malé kousky, cibuli nakrájejte na tenké proužky a jablko na tenké plátky. Rýži rozvařte a nechte ji vychladnout.
  2. V misce smíchejte zelí, mrkev, ředkvičku, česnek, zázvor, sol, korejskou čili pastu gochujang, rybí omáčku, rybí máslo a cukr. Hrste tyto ingredience dobře promíchejte, aby se zelenina kompletně pokryla.
  3. Přidejte cibuli a jablko a opět promíchejte. Nakonec přidejte i vychladlou rýži a znovu vše důkladně promíchejte.
  4. Přendajte směs do sterilizované sklenice s víkem, těsně uzavřete a nechte fermentovat při pokojové teplotě po dobu 2-3 dnů.
  5. Po uplynutí tohoto období můžete kimchi přesunout do chladničky a nechat ho zkvasit další 3 dny. Chuť kimchi se s časem ještě zlepšuje, proto je doporučeno počkat před konzumací další 3 dny.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *