31. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
Lubia polo – íránské fazolové rizoto.
zdroj: Recepty 24/7

Lubia polo je tradiční íránské fazolové rizoto s bohatou a aromatickou chutí. Tento recept kombinuje voňavou rýži s fazolemi, kuřecím masem a příjemnými kořenitými bylinkami. Pokud hledáte novou a zajímavou alternativu k tradičnímu rizotu, vyzkoušejte toto lahodné jídlo plné exotických chutí a vůní.

Suroviny

  • 350 g dlouhého rýže
  • 250 g fazolí
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého červeného pepře
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu

Postup

  1. Fazole namočte přes noc ve vodě.
  2. Rýži důkladně propláchněte ve studené vodě a nechte bokem odležet.
  3. V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova.
  4. Přidejte kurkumu, kmín, koriandr, červený pepř, skořici, zázvor a česnek. Směs opatrně promíchejte a chvíli opékejte, dokud se vás nezačne vyjevovat lahodná vůně.
  5. Do hrnce přidejte fazole a zalijte je vodou. Přiveďte k varu a nechte vařit po dobu 20 minut, dokud fazole nezměknou.
  6. Přidejte propláchnutou rýži do hrnce s fazolemi a přilijte vodu tak, aby rýže byla ponořená. Přidejte sůl podle chuti.
  7. Varte směs při nízké teplotě a zamíchejte, aby se rýže a fazole nelepily, dokud rýže nezměkne a veškerá voda neodpaří.
  8. Při dochucování můžete přidat podle potřeby další koření nebo sůl.
  9. Servírujte fazolové rizoto (Lubia polo) na talíře a ozdobte čerstvou petrželkou nebo koriandrem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *