31. 10. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte chutný a snadný recept na tempuru zeleninu? Naše verze tempury je ideální, pokud milujete lehká, křupavá jídla plná chuti. Tato japónská specialita je perfektním způsobem, jak využít sezónní zeleninu a připravit si skvělou přílohu nebo hlavní jídlo. Naše receptura vám ukáže, jak jednoduše a rychle připravit tempurovou směs a jak správně obalit zeleninu. Stačí si vybrat svou oblíbenou zeleninu, a už se můžete pustit do vaření! Užijte si dokonalé křupavé výsledky tempury připravené doma.
Suroviny
- 200g zeleniny (např. paprika, cuketa, lilek, cibule)
- 150g hladké mouky
- 150ml studené vody
- 1 vejce
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení
Postup
- Na začátku si připravte zeleninu. Omyjte ji pod tekoucí vodou a nakrájejte na tenké plátky nebo proužky.
- Připravte si těsto na tempuru. Ve větší míse smíchejte mouku, vejce, studenou vodu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladkou, řídkou konzistenci.
- Připravte si fritovací hrnec nebo hlubokou pánev a nalijte do něj dostatečné množství oleje na smažení. Ohřejte olej na střední teplotu.
- Jednotlivé kousky zeleniny ponořte do těsta na tempuru a opatrně je vložte do rozehřátého oleje. Smažte z obou stran, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé. Vyjměte je z oleje a nechte okapat na papírovém ubrousku.
- Smažte všechny kousky zeleniny postupně, až dokončíte všechny.
- Hotovou tempuru zeleninu můžete servírovat jako přílohu, samostatné jídlo nebo ji přidat do různých asijských pokrmů.