30. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Naan nebo také iránský chléb je tradiční pečivo, které si získá srdce všech milovníků indické a blízkovýchodní kuchyně. Jeho vláčný a měkký textura kombinovaná s bohatou chutí představuje dokonalý doplněk k různým omáčkám, humusu či jiným pokrmům. Naan se připravuje jednodýchou a rychlou formou pečení na pánvi, což jej činí ideálním receptem pro každou příležitost. Vyzkoušejte tento lahodný a autentický recept na naan a přeneste se do světa exotických chutí.
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky suchého droždí
- 120 ml mléka
- 2 lžíce oleje
Postup
- V míse smíchejte mouku, sůl, cukr a droždí.
- Přidejte mléko a olej a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Těsto rozdělte na menší kousky a každý vyválejte na placku tloušťky asi 2-3 mm.
- Naanu přeneste na plech vyložený pečícím papírem a nechte 15 minut odpočinout.
- Pečte v předehřáté troubě na 230 °C asi 6-8 minut, dokud nezíská zlatohnědou barvu.
- Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na mřížce.
- Podávejte teplé nebo studené s různými omáčkami či pokrmovými s předkami.