27. 10. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Miso polévka s tofu a řasami je chutný a zdravý japonský recept. Tato polévka je bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály. Kombinace misu pasty, tofu a řas dává této polévce jedinečnou chuť a texturu. Navíc, miso je známé pro své probiotické vlastnosti, které jsou prospěšné pro trávení a imunitní systém. Tato polévka je rychlá a snadná k přípravě, ať už jako hlavní jídlo nebo předkrm. Dopřejte si pohodovou večeři s touto výživnou a lahodnou miso polévkou!
Suroviny
- 400 g tofu
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 mrkve, nastrouhané
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 4 lžíce miso pasty
- 1 l vody
- 1 lžička sójové omáčky
- 100 g řas (např. nori nebo wakame), na kousky
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce sezamového oleje (volitelně)
- 1 stroužek česneku, na jemné plátky (volitelně)
Postup
- Nařežte tofu na kostky a osušte papírovým ubrouskem.
- Ve velkém hrnci zahřejte olej a osmahněte cibuli, mrkev, česnek a zázvor, dokud nezměknou.
- Přidejte miso pastu a vařte ještě 2 minuty za stálého míchání.
- Přilijte vodu a přiveďte k varu. Vařte 5 minut.
- Přidejte tofu, řasy a sójovou omáčku. Vařte dalších 5 minut.
- Ochutnejte polévku a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Pokud používáte sezamový olej, opečte v samostatné pánvi plátky česneku, dokud nezezlátnou.
- Suroviny promíchejte se sezamovým olejem a přidejte do polévky.
- Podávejte horkou a můžete ozdobit nastrouhaným čerstvým zázvorem nebo plátkem limetky.