27. 10. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Zapečená parmazánová těstovina je jednoduchý a chutný recept, který si určitě oblíbíte. Těstovina je připravena al dente, smíchána s bohatou omáčkou z parmazánu a výpeku z pečené slaniny. Tato lahodná směs je poté posypana strouhaným parmazánem a zapečena v troubě, čímž vzniká dokonalá křupavá a zlatá vrstva. Podávejte zapečenou parmazánovou těstovinu ještě teplou a doplňte ji zeleným salátem. Je to výtečná volba pro rodinný večeři nebo pro hosty. Připravte si tento recept a užijte si skvělou chuť italské kuchyně!
Suroviny
- 400 g těstoviny
- 200 g parmazánu (nastrouhaného)
- 400 ml šlehačky
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Do hrnce s osolenou vodou dejte vařit těstovinu dle návodu na obalu.
- V dalším hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nasekaný česnek. Šlehačku přidejte do hrnce s česnekem a nechte zahřát.
- Přidejte nastrouhaný parmazán a za stálého míchání roztavte, dokud se nevytvoří hladká omáčka. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.
- Uvařenou těstovinu slijte a přendejte do zapékací mísy. Přilijte parmazánovou omáčku a důkladně promíchejte, aby byla těstovina pokrytá omáčkou.
- Zapečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá kůrka.
- Podávejte horké jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu. Dobrou chuť!