26. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Fesenján je tradiční íránské jídlo, které spojuje kombinaci sladkosti a hořkosti ve velmi chutném pokrmu. Tato omáčka je vyrobena z vlašských ořechů, granátového melasu a kuřecího masa, které vytváří bohatou a krémovou texturu. Fesenján se podává s rýží nebo chlebem a je ideální pro ty, kteří hledají exotickou a výjimečnou chuťovou kombinaci. Vyzkoušejte připravit tento jednoduchý a lahodný recept na Fesenján a překvapte své chuťové buňky!
Suroviny:
- 500 g kuřecího masa (hříbky nebo stehna)
- 2 cibule (jedna na kuře, jedna na omáčku)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce granulovaného cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mleté kurkumy
- ½ lžičky mletého kmínu
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- šťáva z ½ citronu
- 2 lžíce šťávy z granátového jablka
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 500 ml kuřecího vývaru
- 200 ml vody
Postup:
- Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky a osolte.
- Cibuli nasekejte na jemnou kostičku.
- Na pánvi rozpalte olej a osmahněte cibuli do zlatova.
- Přidejte kuřecí maso a opečte z obou stran, dokud nezmění barvu.
- Vložte mleté vlašské ořechy a promíchejte.
- Přidejte cukr, skořici, kurkumu, kmín, hřebíček, citronovou šťávu a šťávu z granátového jablka. Promíchejte všechny suroviny dohromady.
- Přidejte kuřecí vývar a vodu. Důkladně promíchejte.
- Do pokrmu přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Plamen na sporáku snižte na minimum a nechte Fesenján vařit přibližně 1,5 až 2 hodiny, dokud omáčka nezhustne a kuřecí maso změkne.
- Podávejte s rýží nebo chlebem.