25. 10. 2023
Autor: Roman Žák
Hovězí bourguignon s bramborami
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí bourguignon s bramborami je lahodný francouzský pokrm, který přináší neodolatelnou kombinaci šťavnatého hovězího masa, zeleniny, bylinek ⁤a výrazného červeného⁣ vína. Tento recept​ je jednoduchý,⁢ avšak vyžaduje⁢ čas na ⁢dlouhé dusení, které dokonale prospívá⁣ chuti pokrmu. Brambory pak tvoří dokonalou přísadu, která jemně absorbuje šťávu z masa a⁢ doplňuje ho​ svou přirozenou sladkostí. Připravte ⁢si tento bohatý a lahodný pokrm plný‌ chutí‍ pro ‌své blízké a nechte je nadšeně‍ vychutnat každý ‌kousek!‍

Suroviny

  • 800 g‍ hovězího ⁣masa (hovězí gulášové, plec nebo hýžď)
  • 4 středně velké cibule
  • 4 stroužky ⁣česneku
  • 2 mrkve
  • 200 g slaniny
  • 400 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
  • 400⁣ ml suchého červeného vína, např. ​bourgogne
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 ‍lžíce olivového​ oleje
  • 2 ‍lžíce hořčice
  • 2 lžíce‍ nasekané čerstvé petrželky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Maso nakrájíme na menší kostky a očistíme od případných blan a tuků.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na ⁢drobné kostičky.
  3. Mrkve oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  4. Česnek ​oloupeme ⁢a ⁣nakrájíme na tenké plátky.
  5. Slaninu nakrájíme ‌na menší kostky.
  6. Na‌ pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm zpěníme ⁣cibuli a česnek.
  7. Přidáme slaninu⁤ a krátce orestujeme, ‍necháme⁣ ji na pánvi, ⁢ale přendáme⁣ zbytek.
  8. Do pánve přidáme nakrájené maso a orestujeme ze všech stran do⁢ hněda.
  9. Přidáme mouku ⁢a důkladně promícháme, ⁣aby ‍se masa⁢ obalila moukou.
  10. Zalijeme vývarem a vínem,‌ přidáme ‌rajčatový protlak a​ hořčici. ⁤Promícháme.
  11. Přidáme ⁤mrkev, osolíme a opepříme dle chuti.
  12. Nádobu přikryjeme‌ poklicí a necháme při nízké teplotě dusit 2-3 ‍hodiny, dokud není maso měkké a šťavnaté.
  13. Pokud ​je omáčka příliš řídká,⁤ můžeme mírně‍ zahustit škrobem zředěným ve vodě.
  14. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou ⁢a podáváme s vařenými ‌bramborami nebo knedlíky.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *