24. 10. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Sushi rolky s lososem – jednoduchý a lahodný recept, který vás vtáhne do světa japonské kuchyně. Naše chuťové pohárky budou potěšeny kombinací čerstvého lososa a křehkého rýže, obalené v hladkém až lepkavém nori mořském řase. Tyto sushi rolky jsou ideální jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé kuchaře. Příprava je rychlá a jednoduchá, takže si je můžete vychutnat kdykoli máte chuť na něco zdravého a exotického. Dopřejte si trochu Japonska ve svém domově a užijte si tyto lahodné sushi rolky plné čerstvosti a chuťového dobrodružství.
Suroviny:
- 300 g sušeného rýže na sushi
- 400 ml vody
- 4-5 nori řas
- 200 g čerstvého lososa
- 1 okurka
- 1 avokádo
- 1/2 limetky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sezamových semen
Postup:
- Rýži dobře propláchněte, dokud voda není čirá. Poté ji nechte okapat.
- Do hrnce přidejte vodu a rýži. Přiveďte k varu a vařte podle návodu na obalu, obvykle kolem 15-20 minut.
- Mezitím si připravte zeleninu a lososa. Okurku a avokádo nakrájejte na tenké proužky. Lososa nakrájejte na menší kousky.
- Hotovou rýži nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté přidejte šťávu z limetky a promíchejte.
- Vezměte nori řasu a položte ji na bambusový rohož. Rozprostřete na ni rýži, přitom ponechte volný okraj cca 2 cm od horního kraje.
- Na rýži položte proužky lososa, okurky a avokáda.
- S použitím bambusové rohože, přetočte řasu do tvaru rolky. Ujistěte se, že rolka je dobře stočená a pevná.
- Pokud je řasa příliš suchá, můžete při zavírání okraje potřít vodou, aby se lépe slepily.
- Hotovou rolku nakrájejte na menší kousky, ideálně tloušťky kolem 2 cm.
- Servírujte s omáčkou sojovou a posypte sezamovými semeny.