23. 10. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Miso polévka s tofu a zeleninou je lahodným japonským receptem, který si získá srdce každého milovníka asijské kuchyně. Tato polévka je plná chutí, díky kombinaci aromatického miso, jemného tofu a čerstvé zeleniny. Připravte si tuto výživnou a zdravou polévku plnou vitamínů již dnes a poznáte, proč je miso polévka tak populární a oblíbená.
Suroviny
- 500 ml vody
- 2 lžíce miso pasty
- 200 g tofu, nakrájeného na kostky
- 1 mrkev, nakrájená na kolečka
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 100 g brokolice, rozdělené na růžičky
- 50 g houby shitake, nakrájené na plátky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce rybí omáčky (volitelné pro nevegetariány)
- stroužek česneku, jemně nakrájený
- špetka soli a pepře
- lístky koriandru nebo pažitky na ozdobu
Postup
- Ve velkém hrnci ohřejte sezamový olej a opékejte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájenou mrkev a nechte vařit 2-3 minuty, dokud se nezměkne.
- Přidejte brokolici, houby a tofu. Vařte dalších 3-4 minuty.
- V jiném hrnci zahřejte vodu a přidejte miso pastu. Dobře promíchejte, dokud se pasta nerozpustí.
- Přidejte vodu s miso pastou do hrnce se zeleninou a tofu. Přiveďte k varu.
- Přidávejte sójovou omáčku, rybí omáčku (volitelně), sůl a pepř podle chuti. Vařte dalších 5 minut.
- Hotovou polévku podávejte posypanou lístky koriandru nebo pažitky.