23. 10. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Chutné a lahodné risotto s houbami je dokonalým jídlem pro milovníky italské kuchyně. Tento recept vás zaručeně nadchne aromatem čerstvých hub a křehkostí vařené rýže. Připravte si tento plnohodnotný pokrm, který může být ideální hlavní jídlo nebo dokonalý příloha k masu. Sledujte naše jednoduché kroky a během chvíle se můžete těšit na skvělou chuť italského risotta s houbami.
Suroviny
- 300 g rýže Arborio
- 500 g hub (např. žampióny, šitake)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 l lžíce bílého vína
- 1 l vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- mletý černý pepř
- sůl
- parmezánový sýr na posypání
Postup
- Houby očistěte a nakrájejte na plátky.
- Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
- V rendlíku zahřejte olivový olej a přidejte máslo.
- Přidejte cibuli a česnek a restujte je dozlatova.
- Přidejte houby a osmažte je dozlatova.
- Přidejte rýži a restujte ji 1-2 minuty, dokud není skleněná.
- Přidejte bílé víno a za stálého míchání vařte, dokud alkohol neodpaří.
- Postupně přidávejte vývar lžíce po lžíci a vařte na středně silném ohni, dokud se rýže nenasaje a tekutina není téměř vstřebána.
- Při vaření rýže můžete přidávat postupně více vývaru, až bude rýže al dente, čili lehce křupavá, ale stále s jemnou vnitřní strukturou.
- Přidejte nasekanou petrželku a promíchejte.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a mletým černým pepřem.
- Podávejte posypané nastrouhaným parmazánem.