23. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
Bakladan – íránská plněná paprika
zdroj: Recepty 24/7

Bakladan – tradiční íránská plněná paprika s pikantním kořeněným nádivkem. Vychutnejte si dokonalou harmónii chutí a textur, kdy se sladká paprika mísí s pikantními omáčkami, fenyklem a dalšími exotickými ingrediencemi. Naše jedinečná varianta nabízí autentický pohled na íránskou kuchyni. Recept je jednoduchý a snadno zvládnutelný pro každého kuchaře. Připravte si jedinečný zážitek přímo z pohodlí vaší kuchyně!

Suroviny

  • 4 větší papriky (červené, žluté nebo oranžové)
  • 300 g rýže (basmati nebo jasmínová)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička mletého kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 konzerva rajčat (400 g)
  • 250 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
  • 2 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Papriky omyjte, rozřízněte na poloviny a vyjměte semínka a stonky.
  3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a prolisované česnekové stroužky.
  4. Přidejte mleté maso a za stálého míchání ho opékejte, dokud není kompletně zesklovatělé.
  5. Přidejte kurkumu, kmín, mletou papriku, sůl a pepř. Promíchejte a krátce poduste.
  6. Přidejte rýži a promíchejte, aby se spojila s masem a ostatními přísadami.
  7. Vložte rajčata z konzervy (spolu s tekutinou) a vývar. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni, dokud rýže neztuhne (asi 15 minut). Přidejte nasekanou petrželku.
  8. Plněte papriky připravenou směsí a vložte je do pekáče.
  9. Vložte pekáč s paprikami do vyhřáté trouby a pečte 30-40 minut, dokud papriky nezměknou.
  10. Servírujte teplé jako samostatné jídlo nebo s chlebem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *