20. 10. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Kulajda s houbami je tradiční český recept, který vás nadchne svou bohatou chutí a jednoduchostí přípravy. Tato sýrová polévka s plnotučnou smetanou je skvělou volbou na chladné zimní dny. Kombinace čerstvých hub, brambor, kyselého zelí a koprů vytváří neodolatelnou kombinaci chutí, která rozohřeje vaše chuťové pohárky. S naším receptem na kulajdu s houbami můžete snadno připravit tuto lahodnou polévku doma a potěšit své blízké.
Suroviny
- 500 g brambor
- 200 g hub (např. žampiony)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- petrželka na ozdobení
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte.
- Na pánvi si rozehřejte olej a máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud nezezlátne.
- Přidejte nakrájené houby a smažte je, dokud nezezlátnou.
- Do hrnce nalijte zeleninový vývar a přidejte nakrájené brambory. Vařte asi 15 minut, nebo dokud nebudou brambory měkké.
- V malé míse smíchejte smetanu, vejce a hladkou mouku.
- Pomalu přilijte směs smetany, vajec a mouky do hrnce s bramborovou polévkou za neustálého míchání.
- Povařte ještě asi 5 minut, dokud se polévka nenapojí.
- Ochutnejte polévku solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte s nastrouhanou petrželkou na ozdobu.