19. 10. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Thajská kořeněná polévka tom yum je výtečným pokrmem, který vás okamžitě přenesie na exotickou výpravu do Thajska. Tato polévka je plná intenzivních chutí, jako je kyselost, pikantnost a sladká vůně kokosu. S hlavními ingrediencemi jako krevety, houby, citronová tráva, galangal a koriandr, je tom yum polévka zaručeně osvěžujícím zážitkem pro vaše chuťové pohárky. Naučte se připravit tuto autentickou thajskou polévku tom yum a oživte svoji kuchyni Thajskem inspirovanou dobrotou.
Suroviny
- 500 ml vývaru
- 200 g krevet
- 200 g kuřecího masa
- 1 červená paprika
- 1 mrkev
- 100 g žampionů
- 3 stroužky česneku
- 2 cm kousky zázvoru
- 2 citronové trávy
- 2 lžičky cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžičky chilli omáčky
- čerstvý koriandr
- sůl podle chuti
Postup
- V hrnci zahřejte vývar a přidejte na drobno nakrájenou papriku, mrkev, žampiony, česnek a zázvor.
- Pokračujte vařením asi 5 minut, dokud se zelenina nepovaří na mírně křupavou.
- Přidejte nakrájené krevety a kuřecí maso.
- Pokračujte v vaření až do doby, kdy jsou krevety a maso uvařené.
- Přidejte limetkovou šťávu, rybí omáčku, chilli omáčku a cukr.
- Dochuťte solí podle chuti. Přidejte čerstvý koriandr a promíchejte.
- Vařte ještě dalších pár minut, dokud se všechny chutě nesplynou.
- Servírujte horkou polévku a podávejte s rýžovými nudlemi nebo rýží.