19. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Hrníčková marocká polévka s kari je chutná a exotická polévka plná aromatických koření a lahodných přísad. Tato bohatá a vydatná polévka je připravena z kuřecího masa, zeleniny a rajčatového základu, který je zvýrazněn pikantními kari kořením. Tento tradiční marocký recept je nejen chutný, ale také velmi zdravý a plný vitamínů a minerálů. Podávejte s plátky čerstvého chleba nebo rýží a užijte si výlet do země tajemných vůní a chutí.
Suroviny
- 2 hrníčky nakrájených cibulí
- 2 hrníčky nakrájených mrkví
- 2 hrníčky nakrájeného celeru
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého kari
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžičky olivového oleje
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 plechovka cizrny, opláchnutá a osušená
- 1/4 hrníčku hrášku
- 1/4 hrníčku červené čočky
- sůl a pepř podle chuti
- sok z 1 citronu
- čerstvá koriandr nebo petržel na ozdobu
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli, mrkev a celer, dokud nezměknou.
- Přidejte mleté koření (koriandr, kmín, kurkumu, kari) a česnek. Smažte 1-2 minuty, dokud se neuvolní vůně.
- Přidejte nakrájená rajčata, cizrnu, hrášek a červenou čočku. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
- Vejděte plamen na nejnižší stupeň, přikryjte hrnec a vařte polévku 25-30 minut, dokud se zelenina a luštěniny nezaměknou.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Před podáváním zamíchejte citronovou šťávu.
- Před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželí a podávejte s chlebem nebo naan chlebem.