18. 10. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Připravte si lahodný a zdravý recept na „Rajskou pastu z čočky“. Tato vegetariánská pasta je plná chutí a výživných látek. S čočkou jako hlavní ingrediencí, nabízí bohatý zdroj bílkovin a vlákniny. V kombinaci s rajčaty, cibulí, česnekem, bylinkami a kořením, tato pasta se stává příjemně aromatickou a lahodnou. Připravte si tuto jednoduchou a rychlou veganskou alternativu klasické omáčky a užijte si chutě rajského ráje.
Suroviny
- 1 šálek červené čočky
- 400 g rajčat v konzervě (najlépe krájená)
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky sušeného bazalku
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/4 lžičky červeného pepře
- šťáva z 1 citronu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 400 g těstovin podle vlastního výběru
- čerstvý petržel na ozdobu (volitelně)
Postup
- Čočku dobře propláchněte a dejte vařit do hrnce s osolenou vodou. Vařte ji podle pokynů na obalu, dokud nezměkne, a potom ji sceděte.
- Větší hrnec zahřejte na středním ohni a přidejte olivový olej. Přidejte cibuli a osmahněte ji dozlatova.
- Přidejte prolisovaný česnek, mletý kmín, mletou papriku, bazalk a oregano. Promíchejte všechny přísady dohromady a vařte asi minutu, dokud se neuvolní vůně koření.
- Přidejte rajčatový protlak, konzervovaná rajčata (spolu s tekutinou) a vařte směs asi 5 minut, dokud se nezačne zahušťovat.
- Přidejte vařenou čočku do hrnce se směsí rajčat a nechte vařit dalších 5 minut. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody.
- Přidejte červený pepř, šťávu z citronu, sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti. Promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte podle potřeby.
- V mezidobí, vařte těstoviny ve velkém hrnci s osolenou vodou podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente. Potom je scedte.
- Přidejte vařené těstoviny do hrnce se směsí rajčat a čočky a promíchejte, aby se těstoviny pořádně obalily omáčkou.
- Hotovou rajskou pastu můžete posypat čerstvým nasekaným petrželem a podávat. Dobrou chuť!