18. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
Mansaf arabské kuchyně
zdroj: Recepty 24/7

Mansaf je tradiční jídlo arabské kuchyně, které je oblíbené především v Jordánsku a dalších zemích Středního východu. Tento recept je dokonalou kombinací jemného jehněčího masa, aromatického rýže a syté omáčky z jogurtu. Připravit mansaf není složité, a přesto je toto jídlo skvělou volbou pro speciální příležitosti nebo rodinná setkání. Sledujte tento recept a ochutnejte autentickou arabskou kuchyni v pohodlí vašeho domova.

Suroviny

  • 800 g jehněčího masa (nejlépe plecko)
  • 500 g basmati rýže
  • 4 hrnky jehněčího vývaru
  • 2 cibule
  • 4 lžíce másla nebo ghí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička koření baharat
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 hrnku nasekané petržele
  • 1/2 hrnku nasekané máty
  • 1/4 hrnku nasekaných mandlí
  • 1/4 hrnku syrového jogurtu

Postup

  1. Na pánev dejte máslo nebo ghí a rozpálte na středním ohni. Přidejte nakrájené cibule a osmahněte je do zlatova.
  2. Přidejte maso a orestujte z obou stran, dokud nebude zlatohnědé.
  3. Přidejte vývar, sůl, baharat, kmín, skořici a pepř. Přikryjte a nechte vařit přibližně 1,5 hodiny, dokud maso nebude měkké.
  4. V dalším hrnci uvařte rýži podle návodu na obalu.
  5. Smíchejte nasekanou petrželku, mátu a syrový jogurt ve velké míse.
  6. Přidejte vařenou rýži do mísy se směsí a důkladně promíchejte.
  7. Na velkém podnosu nebo misce rozložte směs rýže a jogurtu a položte na ni vařené maso.
  8. Posypte nasekanými mandlemi a podávejte horké.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *