18. 10. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Lasagne alla Bolognese – Klasický italský recept na lasagne plné chuti. Vyzkoušejte tuto lahodnou variantu s boloňskou omáčkou, vrstvením těstovin a sýru, která potěší celou rodinu. Připravte si bohaté a syté jídlo, které se rádo vrací na talíř. Jednoduché a klasické italské menu, které zaručeně získá vaše srdce i chuťové pohárky.
Suroviny
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule, nakrájená na malé kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 400 g krájených rajčat z konzervy
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- 250 g sušených lasagní
- 250 g ricotty
- 150 g nastrouhaného parmazánu
- 100 g mouky
- 100 g másla
- 800 ml mléka
- špetka muškátového oříšku
Postup
- Na pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte mleté hovězí maso a smažte ho, dokud není kompletně uvařené a zhnědne. Případně přelijte přebytečný tuk z pánve.
- Přidejte rajčatový protlak, krájená rajčata z konzervy a červené víno. Důkladně promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 15-20 minut nebo dokud omáčka nezhoustne.
- Mezitím připravte bešamelovou omáčku. Ve velkém hrnci rozpustte máslo a přidejte mouku. Za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 2 minuty, dokud nezhnědne.
- Pomalu přilijte mléko do hrnce a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Přidejte špetku muškátového oříšku a osolte podle chuti.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Pokryjte dno zapékací formy tenkou vrstvou bešamelové omáčky. Na to položte vrstvu sušených lasagní. Poté na lasagně rozetřete vrstvu mletého hovězího masa. Na něj přidejte vrstvu bešamelové omáčky a pokračujte s další vrstvou lasagní. Opakujte tento postup, dokud nemáte všechny suroviny spotřebované.
- Nakonec poslední vrstvu lasagní překryjte bešamelovou omáčkou a potřete ricottou. Posypte parmazánem.
- Dejte lasagne do trouby a pečte asi 30-35 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a bublinky se začnou vytvářet.
- Lasagne nechte chvíli odpočinout před servírováním. Poté si můžete pochutnat!