18. 10. 2023
Autor: Roman Žák
Hovězí bourguignon.
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí bourguignon je klasický francouzský recept, který zahřeje duši i žaludek. Tahle výjimečná pokrmová specialita je připravována z kousků hovězího masa, které jsou dusené spolu s cibulí, mrkví a červeným vínem. Výsledkem je neskutečně chutná a šťavnatá masová lahůdka s bohatou omáčkou, která se podává s rýží, bramborami nebo čerstvým pečivem. Hovězí bourguignon je perfektní volba pro milovníky dobrého jídla, kteří si rádi dopřejí výjimečnou gastronomickou zkušenost.

Suroviny

  • 500 g hovězího masa (plec nebo koleno), nakrájeného na kostky
  • 100 g slaniny, nakrájené na kousky
  • 2 cibule, nakrájené na drobné kousky
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kousky
  • 4-5 stroužků česneku, rozmačkaných
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml silného červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení

Postup

  1. V hrnci zahřejte olej a opečte kousky hovězího masa z každé strany, dokud nezežloutnou. Odstraňte maso z hrnce a odložte stranou.
  2. Do stejného hrnce přidejte slaninu a smažte ji, dokud se nezačne opékávat. Přidejte cibuli a česnek a opékejte, dokud nezezlátnou.
  3. Přidejte mouku a promíchejte, aby se vytvořila jemná omáčka.
  4. Postupně přilijte víno a vývar, neustále míchejte, dokud se omáčka nezahustí.
  5. Přidejte hovězí maso zpět do hrnce spolu s mrkví, celere a rajčatovým protlakem.
  6. Přidejte sušené bylinky a bobkový list, přikryjte hrnec a zvolna vařte přibližně 2-3 hodiny, dokud se maso nezměkne.
  7. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  8. Servírujte hovězí bourguignon teplý s přílohou dle vašeho výběru, například s bramborovou kaší nebo pečivem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *