18. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Jednoduchý jasmínový pilaf – recept plný aromatických jasmínových výparů, které se perfektně propojí s kořeněnými přísadami. Zlepšete svůj kulinářský repertoár a vytvořte tento pestrý pokrm za méně než 30 minut.
Suroviny:
- 1 hrnek dlouhozrnné rýže
- 2 hrnky vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžičky jasmínového čaje
- ¼ hrnku jemně nasekané čerstvé petrželky
Postup:
- Rýži opláchněte ve studené vodě, dokud voda nebude čirá.
- V hrnci rozpálte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte, dokud cibule nezměkne a nezezlátne.
- Přidejte nakrájený česnek a smažte ho další 2 minuty, dokud nezačne vonět.
- Přidejte opláchnutou rýži, kurkumu, sůl a černý pepř. Promíchejte, aby se všechny přísady spojily.
- Přidejte vodu a jasmínový čaj do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, snižte teplotu a přikryjte hrnec pokličkou. Vařte pilaf po dobu přibližně 15-20 minut, nebo dokud se rýže uvaří a voda se vstřebá.
- Vypněte oheň a nechte pilaf odpočinout pod pokličkou dalších 5 minut.
- Před podáváním vmíchejte do pilafu jemně nasekanou petrželku.
Váš jednoduchý jasmínový pilaf je hotový a můžete ho podávat jako přílohu nebo samostatné jídlo. Dobrou chuť!