17. 10. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Nechte se unést exotickou chutí s naším receptem na lahodný kreolský koláč. Tento dezert plný exotického ovoce, koření a sladkého těsta vám zaručeně zvedne rozmar a přenese vás na slunné pláže Střední Ameriky. Připravte si křupavý základ z pěkného těsta a naplňte ho šťavnatým mixem tropického ovoce. Nechte se rozmazlovat sladkou a hřejivou vůní, kterou tento koláč rozšiřuje po celém domě. Připravte si malou kousnutí kreolství a zažijte chuťovou explozi s každým soustem.
Suroviny
- 250g hladké mouky
- 150g másla
- 100g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200g džemu (např. meruňkový nebo malinový)
- 50g mletých mandlí
- 50g strouhaného kokosu
- 50g vlašských ořechů (nasekaných)
Postup
- Nejdříve si připravíme těsto. Ve velké míse smícháme mouku, cukr a sůl.
- Přidáme nakrájené máslo a za pomoci prstů ho vpracujeme do mouky, dokud nedostaneme drobivou konzistenci.
- Přidáme vejce a vanilkový extrakt a vše důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
- V troubě předehřejeme na 180 °C.
- Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu část vyválíme na velikost plechu a položíme ji na dno vymazaného plechu.
- Nanášíme džem na těsto a posypeme ho mletými mandlemi, kokosem a sekanými vlašskými ořechy.
- Druhou část těsta rozválíme a poklademe na vrch džemu.
- Okraje koláče přimáčkneme dohromady.
- Pečeme přibližně 35-40 minut, dokud není koláč zlatavý.
- Necháme vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme.