17. 10. 2023
Autor: Roman Žák
Kreolský koláč
zdroj: Recepty 24/7

Nechte se unést exotickou chutí s naším receptem na lahodný kreolský koláč. Tento dezert plný exotického ovoce, koření a sladkého těsta vám zaručeně zvedne rozmar a přenese vás na slunné pláže Střední Ameriky. Připravte si křupavý základ z pěkného těsta a naplňte ho šťavnatým mixem tropického ovoce. Nechte se rozmazlovat sladkou a hřejivou vůní, kterou tento koláč rozšiřuje po celém domě. Připravte si malou kousnutí kreolství a zažijte chuťovou explozi s každým soustem.

Suroviny

  • 250g hladké mouky
  • 150g másla
  • 100g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200g džemu (např. meruňkový nebo malinový)
  • 50g mletých mandlí
  • 50g strouhaného kokosu
  • 50g vlašských ořechů (nasekaných)

Postup

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Ve velké míse smícháme mouku, cukr a sůl.
  2. Přidáme nakrájené máslo a za pomoci prstů ho vpracujeme do mouky, dokud nedostaneme drobivou konzistenci.
  3. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a vše důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
  5. V troubě předehřejeme na 180 °C.
  6. Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu část vyválíme na velikost plechu a položíme ji na dno vymazaného plechu.
  7. Nanášíme džem na těsto a posypeme ho mletými mandlemi, kokosem a sekanými vlašskými ořechy.
  8. Druhou část těsta rozválíme a poklademe na vrch džemu.
  9. Okraje koláče přimáčkneme dohromady.
  10. Pečeme přibližně 35-40 minut, dokud není koláč zlatavý.
  11. Necháme vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *