16. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Pokud hledáte jedinečný recept plný chutí, zkuste si připravit kibbeh – masové koule se širokým výběrem náplní. Tento tradiční arabský pokrm přináší nejen vynikající masovou chuť, ale také možnost vybrat si svou oblíbenou kombinaci náplní. Můžete si vybrat ze syrového masa, ořechů, sýrů nebo zeleniny, kterou budete krájet, vařit nebo grilovat. Kibbeh je skvělou volbou nejen pro milovníky masa, ale i pro vegetariány. Připravte si tento lahodný pokrm, který vám rozhodně zaručí prožitek plný výrazných chutí a vynikajícího zážitku z vaření.
Suroviny
- 500 g mletého masa (hovězí, jehněčí nebo drůbeží)
- 1 cibule (jemně nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 šálek bulguru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
Postup
- V misce smíchejte bulgur s horkou vodou a nechte ho nabobtnat. Poté odcedte přebytečnou vodu.
- V jiné míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, olivový olej, kmín, koriandr, sůl a pepř. Přidejte nabobtnalý bulgur a dobře promíchejte všechny ingredience.
- Připravte si misku s vodou na ruky, abyste mohli snadno tvarovat kibbeh. Navlhčujte si ruce ve vodě, odebírejte směs a vytvarujte malé kulaté koule.
- Pokud chcete přidat náplň, vytvořte malou díru ve středu každé koule a vložte do ní požadovanou náplň (např. piniové oříšky, mletec, sýr atd.). Poté uzavřete kibbeh a znovu vytvarujte kulaté koule.
- Rozpalte ve velké pánvi dostatek oleje a smažte kibbeh, dokud nebudou zlatě hnědé a propečené. Smažte je po menších dávkách, aby se neslepily.
- Hotové kibbeh můžete servírovat samotné nebo jako součást hlavního jídla s různými přílohami.