16. 10. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Veganská krémová bramborová polévka je lahodným pokrmem plným aromatických bylinek a chuti. Tato polévka je vyrobená z čerstvých brambor, zeleniny a rostlinného mléka, aby se zachovala její veganská povaha. Je to skvělá volba pro ty, kteří preferují rostlinnou stravu, nebo i pro ty, kteří chtějí zkusit nové a zdravé recepty. Tato polévka je snadno připravitelná a skvělá jako teplý oběd nebo večeře. Vyzkoušejte tento recept na veganskou krémovou bramborovou polévku a okořeňte svůj jídelníček o zdravou a výživnou alternativu.
Veganská krémová bramborová polévka
Suroviny
- 500 g brambor
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého kurkumy
- 2 lžičky čerstvého tymiánu
Postup
- Oloupejte a nakrájejte brambory, cibuli a česnek.
- Na ohni rozehřejte hrnec s olivovým olejem.
- Přidejte cibuli a česnek a osmažte je dozlatova.
- Přidejte brambory a promíchejte.
- Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
- Pokud je třeba, přidejte vodu, aby byly brambory zcela ponořené.
- Přidejte sol, pepř, kmín, kurkumu a tymián a přiveďte k varu.
- Snížte teplotu, přiklopte hrnec a vařte polévku asi 15-20 minut, nebo dokud brambory nejsou měkké.
- Vypněte oheň a nechte polévku vychladnout.
- Použijte mixér nebo tyčový mixér k rozmixování polévky do hladké konzistence.
- Přidejte kokosové mléko a promíchejte.
- Zahřejte polévku znovu, ale nevařte již příliš dlouho.
- Před podáváním ozdobte polévku čerstvými bylinkami nebo příchutěmi dle vašeho výběru.
- Podávejte horké, ideálně s čerstvým pečivem nebo krekry.