15. 10. 2023
Autor: Eva Komárková
Rizoto s houbovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Rizoto s‍ houbovou omáčkou je lahodným pokrmem plným bohaté chuti. Připravte si křehké rýžové zrnka, která​ se krásně propojí s houbami v omáčce. To vše je dochuceno sýrovou a smetanovou ⁤základnou, což dodá rizotu úžasnou ⁢lahodnost. ‍Tento recept ​vám přinese radost a pocit spokojenosti na každém talíři.‌

Suroviny:

  • 200 ​g rýže na rizoto
  • 400 g směsi hub⁤ (např.⁢ žampiony, šampiňony, sušené houby)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500⁢ ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml smetany ke⁣ šlehání
  • 50 g másla
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • pažitka na ‍ozdobu
  • strouhaný parmazán na posypání ⁣(volitelné)

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a‍ přidejte nakrájenou cibuli. ​Smažte ​dozlatova.
  2. Přidejte nasekaný česnek a smažte dalších pár ⁣minut, dokud nezačne vonět.
  3. Přidejte na⁣ plátky nakrájené ⁤houby a nechte je krátce osmahnout.
  4. Přidejte rýži a za ‌stálého ‍míchání ji ‌opékejte, dokud neprosklí. ⁣Postupně ‍přilévejte bílé víno.
  5. Pak začněte přilévat vývar lžíce po lžíci, až se⁣ rýže naplní ‌a začne ‍vařit na mírném ohni. Míchat neustále.
  6. Pokračujte v přilévání vývaru a míchání, dokud nebude rýže al dente. Může to‌ trvat asi 20-25​ minut.
  7. Přidejte smetanu ke šlehání a máslo. Míchejte, dokud ​se máslo nerozpustí a ⁢vznikne krémová konzistence.
  8. Podle chuti osolte a opepřete. Přidejte⁤ na jemno nasekanou pažitku.
  9. Servírujte rizoto teplé, ozdobené pažitkou a posypané strouhaným parmazánem (pokud si přejete).

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *