14. 10. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte delikátní recept na kuřecí vínovou omáčku s houbami, která vám rozšíří zábavu v kuchyni. Tento chutný a jednoduchý pokrm se připravuje z kousků kuřecího masa, smetany, červeného vína a křehkých hub. Dopřejte si lahodnou kombinaci zářivých chutí a uchvate své chuťové pohárky. Ochutnejte svěží pokrm plný aromatické omáčky a lahodných máčených kousků masa. S tímto receptem neuděláte chybu.
Suroviny
- 4 kousky kuřecích prsou
- 200 g hub (např. žampionů)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 ml bílého vína
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř, čerstvý tymián (dle chuti)
Postup
- Na rozpálené pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisované česnekové stroužky. Orestujeme, dokud cibule nezjemní.
- Přidáme na nudličky nakrájené kuřecí prsa a opékáme dozlatova z obou stran. Osolíme, opepříme a přidáme tymián.
- V jiné pánvi na másle osmahneme na plátky nakrájené houby. Přidáme je k masu na pánvi a vše promícháme.
- Po chvíli přidáme do pánve víno, necháme chvíli vařit a poté přidáme smetanu.
- Přivedeme omáčku k varu, promícháme a necháme vařit asi 10 minut, dokud se nezhoustne.
- Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit máslem smíchaným s hladkou moukou. Směs přidáváme postupně a za stálého míchání, dokud nezískáme požadovanou konzistenci omáčky.
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji naředit trochou vody nebo vývaru.
- Před podáváním ještě omáčku ochutnáme a dochutíme podle potřeby solí, pepřem nebo tymiánem.
- Servírujeme s rýží, bramborovou kaší nebo domácími těstovinami.