14. 10. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Pečená vepřová hýba s bramborovým pyré je lahodný a sýtný pokrm, který vám rozšíří chuťové buňky. Vepřová hýba je pečená do dokonale zlatavé kůrčičky a doplněná lahodným bramborovým pyré. Tato jednoduchá a chutná receptura je perfektní pro rodinnou oslavu nebo večeři s blízkými.
Suroviny:
- 500 g vepřové hýbě
- 500 g brambor
- 200 ml mléka
- 50 g másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- Sůl
- Pepř
- Koření dle chuti (např. rozmarýn, tymián)
Postup:
- Pečenou vepřovou hýbu je nejprve potřeba dobře očistit a osušit.
- Následně na malém ohni rozpálíme olej a osmahneme na něm jemně nakrájenou cibuli a česnek.
- Poté přidáme kousky vepřové hýbě a propečeme, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Pokud používáme koření, můžeme je přidat a propečeme společně s masem.
- Pokládáme maso na pekáč a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme přibližně 1 hodinu a pravidelně zaléváme šťávou z pečení.
- Mezitím brambory očistíme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě, dokud nezměknou.
- Pokud jsou brambory měkké, slijeme vodu a přidáme mléko a máslo.
- Pyře rozmixujeme do hladké konzistence a dochutíme solí a pepřem.
- Pečené vepřové hýbě vyndáme z trouby a necháme odpočinout pár minut.
- Po odpočinku maso nakrájíme na plátky a podáváme společně s bramborovým pyré.