13. 10. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Chutná, horká a sýrově křupavá cibulová polévka připravená s láskou. Pečená cibule dodává této polévce intenzivní chuť a bohaté aroma. Sýrový kraj na povrchu polévky přidává perfektní křupavost a cremigovou texturu. Tato jednoduchá, ale přesto lahodná polévka je ideálním jídlem na chladné zimní večery. Připravte si ji doma s naším jedinečným receptem!
Suroviny:
- 8 velkých cibulí
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 litr vývaru (zeleninový nebo drůbeží)
- 1 lžíce čerstvého tymiánu, nasekaného
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 200 g strouhaného sýra (např. ementál nebo cheddar)
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Oloupejte cibule a nakrájejte je na tenké plátky.
- V velkém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte cibuli.
- Na středním ohni smažte cibuli asi 15-20 minut, nebo dokud nezezlátne a nezměkne. Občas zamíchejte, aby se cibule nelepila.
- Přidejte nakrájený česnek a máslo a smažte dalších 2 minuty.
- Přidejte hladkou mouku, cukr a sójovou omáčku a dobře promíchejte.
- Postupně přilévejte vývar, stále míchajte, aby se nevytvářely hrudky.
- Přidejte tymián a rozmarýn a nechte polévku vařit asi 20-30 minut, nebo dokud nezhustne.
- Mezitím si připravte sýrový kraj. Na plech vyložte pečicí papír a na něj rozložte na jemno nastrouhaný sýr do tvaru kruhu o průměru asi 15 cm.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 5-7 minut, nebo dokud se sýr zlatě nezbarví a ztuhne.
- Vyjměte sýrový kraj z trouby a nechte ho vychladnout a ztuhnout.
- Když je polévka hotová, ochutnejte ji a případně dosolte a dopepřete podle chuti.
- Servírujte polévku s křupavým sýrovým krajem, který položte na horní okraj každého talíře.