13. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Opulentní beránek na rýži je luxusní recept, který jistě potěší i ty nejnáročnější gurmány. Tento lahodný pokrm kombinuje křehké a šťavnaté kousky beránka s bohatou omáčkou, podávanou na aromatické rýži. Připravte si tuto výjimečnou specialitu a dejte svému jídelníčku šmrnc.
Suroviny
- 1 kg beránka (plec nebo krk)
- 200 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 200 g rajčat
- 200 g jasmínové rýže
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř podle chuti
- žampiony na ozdobu (volitelné)
Postup
- Nakrájejte beránka na menší kousky a osolte a okořeňte podle chuti.
- Na rozpáleném oleji opečte maso z každé strany dozlatova.
- Přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Smažte, dokud cibule nezměkne a nezezlátne.
- Přidejte pokrájené mrkve, papriky a rajčata. Smažte asi 5 minut, dokud zelenina trochu povadne.
- Zalijte hovězím vývarem a přiveďte k varu. Pak přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- V té době uvařte rýži podle návodu na obalu.
- Po uplynutí 1,5 hodiny přidejte do masa uvařenou rýži a promíchejte. Případně můžete přidat na tenké plátky nakrájené žampiony a nechat je povadnout.
- Podávejte teplé a ozdobené žampiony, pokud jste je použili.