11. 10. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Zeleninová quiche s tvarohem je lahodný a plný zdravých přísad, které oslní vaše chuťové buňky. Toto jednoduché a rychlé vegetariánské jídlo je ideální volbou pro večeři nebo oběd. Směs zeleniny, vajec, smetany a tvarohu je zalitá do křehkého těsta a pečená do zlatova. Pestrá kombinace zeleniny, jako jsou špenát, paprika a cuketa, dodává quiche jedinečnou chuť a výživnou hodnotu. Tato lahůdka může být podávána teplá i studená a je ideální i pro piknik nebo večírek. Vyzkoušejte tento recept na zeleninovou quiche s tvarohem a překvapte své blízké svými kulinářskými dovednostmi.
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 125 g studeného másla
- 1 vejce
- sůl a pepř podle chuti
- 200 g tvarohu
- 2 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř a oregano podle chuti
- zelenina dle libosti (např. paprika, cuketa, špenát, cherry rajčátka)
- olivový olej na smažení zeleniny
Postup:
- Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku, na kostičky nakrájené studené máslo, vejce, sůl a pepř. Vypracujte hladké těsto a zabalte ho do potravinové fólie. Dejte těsto do lednice a nechte odpočinout aspoň 30 minut.
- Zatím si připravte náplň. Ve vyšší míse smíchejte tvaroh, vejce, smetanu, sůl, pepř a oregano. Dobře promíchejte, aby se všechny suroviny spojily dohromady.
- Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte na něm nakrájenou zeleninu do měkka. Nechte zeleninu trochu vychladnout.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Vmáčkněte těsto do quiche formy a propíchejte vidličkou. Pečte těsto v předehřáté troubě asi 10 minut, dokud lehce nezrůžoví.
- Vyndejte těsto z trouby a rozprostřete na něm osmaženou zeleninu. Přelijte vaječnou směsí.
- Pečte quiche v troubě asi 30-40 minut, dokud náplň neztuhne a povrch nezezlátne.
- Hotovou quiche nechte chvíli vychladnout, pak podávejte teplou nebo studenou.