11. 10. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Tento klasický český recept na knedlo-vepřo-zelo je jednoduchý, chutný a plný tradičních chutí. Sáhněte po kvalitním vepřovém masu, které spolu s jemnými houskovými knedlíky a kyselým zelím vytváří skvělou kombinaci. Nezapomeňte na dochucení bylinkami a kořením, abyste dosáhli autentického chuťového zážitku. Podávejte teplé, s koštětem chleba a sklenkou dobrého piva. Tento recept je ideální pro všechny milovníky české kuchyně.
Suroviny
- 4 kusy houskových knedlíků
- 600 g vepřového masa (vepřová plec nebo krk)
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mleté papriky
Postup
- Na pánvi rozpálíme sádlo a osmahneme na něm jemně nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme na kostky nakrájené vepřové maso a restujeme, dokud maso nezezlátne.
- Přidáme kysané zelí, kmín a mletou papriku.
- Přidáme vodu tak, aby bylo všechno maso a zelí ponořené.
- Osolíme podle chuti.
- Uvarujeme asi 1,5 hodiny, dokud maso není měkké. Případně doléváme vodu, aby se maso nepřipálilo.
- Vodu odlijeme a maso s zelím necháme na plotně pod pokličkou chvilku odstát.
- Mezitím uvaříme houskové knedlíky podle přiloženého návodu nebo si je můžeme koupit hotové.
- Podáváme knedlíky s vepřem a zelím.