10. 10. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Crème brûlée je lahodný dezert, který láká svou křehkou karamelovou vrstvou a krémovou vanilkovou náplní. Naše receptura vás provede krok za krokem přípravou tohoto klasického francouzského dezertu. S přesnými množstvími ingrediencí a jednoduchými instrukcemi se vám garantuje dokonalý výsledek. Překvapte svou rodinu a přátele tímto exkluzivním dezertem a začněte si užívat prvotřídní pochoutku, kterou je Crème brûlée.
Suroviny
- 4 vaječné žloutky
- 50 g cukru
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 2 lžíce cukru na karamelizaci
Postup
- Rozpálte troubu na 150°C.
- V kastrolu smíchejte smetanu s vanilkovým luskem a přiveďte k mírnému varu.
- V misce rozšlehejte žloutky s cukrem, dokud nezískáte pěnivou hmotu.
- Zvolna přilévejte rozehřátou smetanu do směsi žloutků a cukru za stálého míchání.
- Poté přelijte směs do malých keramických pohárků nebo ramek.
- Pokud používáte pohárky, umístěte je do pekáčku a zalijte je horkou vodou asi do poloviny pohárku.
- Opatrně vložte pekáč do trouby a pečte 35-40 minut, nebo dokud se crème brûlée stěhovat
- Vezměte pohárky z trouby a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Poté je dejte do lednice na minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.
- Před servírováním posypte povrch každé pohárku lžící cukru a pomocí kuchařského hořáku jej karamelizujte, dokud nevznikne křupavá a zlatá vrstva.
- Ještě než se vrstva karamelu ztuhne, podávejte.