9. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Chutný křupavý falafel – recept plný jemně kořeněných výzvěží
Chcete vyzkoušet něco nového? Připravte si náš recept na chutný křupavý falafel! Tyto jemně kořeněné kuličky plné bílkovin a vlákniny jsou skvělou alternativou k masu. S naším jednoduchým postupem a správně vyváženým kořením získáte výsledek, který vás dostane svým křupavým vnějškem a zároveň hebkou a aromatickou náplní. Vyzkoušejte tento oblíbený veganský pokrm již dnes a nechte se unést jeho výjimečnou chutí!
Suroviny
- 1 hrnek sušených cizrny
- 1/2 cibule, nakrájené na malé kousky
- 3 stroužky česneku, nakrájené na malé kousky
- 1/2 šálku čerstvé petrželky, nasekané
- 1/2 šálku čerstvé koriandru, nasekané
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- 1/4 lžičky mletého kajenského pepře
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky sody bikarbóny
- čepec na smažení (volitelné)
Postup
- Ve velké míse namočte sušenou cizrnu přes noc ve vodě.
- Drťte cizrnu v odstředěném stavu do hladké pasty pomocí mixéru nebo food processoru.
- Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, petrželku, koriandr, mletý kmín, mletý koriandr, mletý kardamom, mletý kajenský pepř, citronovou šťávu, olej, sůl a sodu bikarbónu. Smíchejte dobře, aby se všechny přísady spojily.
- Uhněte směs do malých kuliček a plošně je poněkud do tloušťky kousků. Pokud je směs příliš lepkavá, přidejte trochu chlebových stroužků nebo mouky na konzistenci.
- V pánvi zahřejte olej na střední teplotu. Vařte falafel v horkém oleji, dokud nejsou zlatohnědé a křupavé na vnější straně, asi 4-5 minut na každé straně.
- Odstraňte falafel z pánve a dejte na papírový ručník, aby se odstranila přebytečná olej.
- Podávejte křupavý falafel jako součást salátu, do chleba pita nebo se zeleninovou omáčkou jako přílohu.