8. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte dokonalý recept na lahodnou baklavu s pistáciemi a medem? Naše baklava je křehká, sladká a plná bohaté pistáciové náplně, dokreslená lahodným medem. Vyzkoušejte ji a naučte se, jak připravit tradiční orientální dezert ve svém domově. Naši jednoduchý postup vám umožní mít hotovou baklavu za chvilku. Vychutnejte si každý kousek a nechte se unést tímto vynikajícím pochoutkem.
Suroviny
- 500 g lístkového těsta
- 250 g mletých pistácií
- 200 g másla, rozpuštěného
- 200 g cukru
- 150 ml medu
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Nejprve si připravíme náplň. Smícháme mleté pistácie, cukr, skořici, citronovou šťávu a vanilkový extrakt dohromady.
- Rozložíme jedno plát lístkového těsta do pekáčku a potřeme ho rozpuštěným máslem. Poté přidáme další plát těsta a znovu potřeme máslem. Postup opakujeme, až spotřebujeme všechno těsto.
- Na poslední vrstvu těsta naneseme polovinu pistáciové směsi a potřeme medem. Přidáme další vrstvu těsta, opět naneseme pistáciovou směs a potřeme medem. Pokračujeme, dokud nemáme vyčerpány všechny ingredience.
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů C.
- Vyrobíme si kruhový nebo čtvercový tvar z vrstveného těsta na horní vrstvě baklavy.
- Pak pečeme baklavu v troubě po dobu přibližně 40-45 minut, dokud nezměkne a nezezlátne.
- Mezitím připravíme sirup. Ve větší hrnci smícháme med a vodu a přivedeme k varu. Poté vaříme asi 5 minut, než sirup zhoustne.
- Hotovou baklavu vyjmeme z trouby a potřeme ji teplým sirupem. Necháme ji vychladnout alespoň hodinu před podáváním.